A só hatása

A só egyik legismertebb tulajdonsága, hogy a környezetében lévő vizet magához vonzza.

Hétköznapi példával: a hóesés utáni csúszásmentesítés során szintén ezt a vízmegkötő képességet használjuk ki.

A szervezetünkbe kerülő só így dolgozik:

A belélegzett, 2-5 mikronnyi nagyságúra porlasztott só részecskék elvonják a vizet a szervezetben élősKalászi sóbarlang sógenerátorködő mikroorganizmusoktól oly módon, hogy rátapadnak sejtfalukra,– dehidratálják –, és elpusztítják azokat. A belélegzett só így erősíti a váladékképzést, reakcióba lép a nyálkahártyán lerakódott szennyeződésekkel is, amelyek így könnyebben eltávoznak a szervezetből, hiszen fellazulnak, és kiköhöghetővé válnak.

A káros, betegséget okozó (patogén) mikroorganizmusok eltávolítása csökkenti az immunrendszer által természetes válaszaként létrehozott gyulladást, így csökken a további szövődmények kialakulásának kockázata is.

Ha rendszeresen látogatjuk a sószobát, a fent leírt folyamat is rendre megismétlődik, így a légutak kitisztulnak, a hörgők és a nyálkahártya gyulladása csökken, és helyreállhat a szervezet természetes mikroflórája.

A száraz só-aeroszol terápia szelíd, alapvetően mellékhatásoktól mentes immunerősítő kezelés. Terápia-szerű alkalmazása esetén az immunis sejtek száma normalizálódik, a szervezet saját védekezőképessége pedig növekszik.

Mind ezek mellett a mikronnyi nagyságú száraz só nemcsak belélegezve fejtheti ki a hatását, hanem a bőrrel is reakcióba lép. Mivel kisméretű kristályokról van szó, ezek képesek mélyen behatolni a bőrszövet pórusaiba, ahol dehidratálják a lerakódott méreganyagokat, így rugalmasabbá, üdébbé teszik a bőrt, helyreállítják annak természetes egyensúlyát.

A száraz só-aeroszol terápia gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása is közismert. Így bőrpanaszok (pl. pikkelysömör, ekcéma, akné) tüneteinek kiegészítő kezelésére is alkalmas.

Célunk a figyelem középpontjába helyezni a természet gyógyító erőforrásainak egyikét.

Évszázadok óta közismert, hogy a sós tengerparti levegő a sóbányák klímája gyógyító hatással van a légzőszervi betegségekre. Környezetünk szennyeződése egyre nagyobb mértékű és ezért a krónikus légzőszervi betegek, allergiások száma is évről-évre nő.

Mit jelent, hogy „száraz” só?

A sógenerátor a száraz szilárd sórészecskék megőrlésével és a levegő segítségével történő füstté porlasztással dolgozik. Az így nyert só negítív előjelű, nagy elektromos töltéssel rendelkezik, így felületi energiája magasabb, mint a folyadékporlasztásosé, legfőbb hatása pedig abban rejlik, hogy élénkíti a légúti nyálkahártya működését, ezáéltal beindul a légutak természetes, öntisztító mechanizmusa, javul a vérkeringés.

A klinikai tesztek azt igazolták, hogy míg a nedves só jellemzően elakad a felső légutak nyálkahártyáján, addig a mikronnyi nagyságú száraz sórészecskék képesek eljutni a tüdő legeldugottabb hörgőihez is, így ott fejtik ki hatásukat, ahol ez leginkább szükséges.

Igen fontos, hogy a sóbarlang levegőjében jelen lévő nagy koncentrációjú, negatív töltésű só-ionok elsősorban a szervezetet károsító, pozitív töltésű részecskékkel, (mint pl. az elektroszmog, dohánKalászi sóbarlang sógenerátoryfüst), lépnek kapcsolatba, így semlegesítik ezek mindennapos hatását.

A száraz sóterápia rendszeres alkalmazása során csökken az immunrendszer leterheltsége,  ezáltal javul a védekezőképesség; a vírusos, bakteriális, gombás fertőzésekkel szemben ellenállóbb lesz a szervezet.

 

Élettani hatások

A sós levegőn töltött idő

 • fokozza a vérkeringést, az izomsejtek anyagcseréjét.
 • tisztítja a hörgőket így nő a tüdő hasznos kapacitása, ezáltal több oxigén kerül a szervezetbe, melynek hatására a szervezet nagyobb teljesítményre lesz képes.

A só vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően:

 • a sportsérülések könnyebben regenerálódnak;
 • a túlzott tejsavtermelés okozta izomláz, a sportolás okozta ízületi és izomfájdalmak enyhülhetnek, vagy megszűnhetnek
 • a rándulás vagy ficam után kialakuló ödéma gyorsabb felszívódik
 • a túlfeszített izmok és/vagy az idegrendszer regenerálódik

A terápia ideje alatt a légzés könnyebbé válik, a só-kicsapódás miatt sós íz érezhető az ajkakon. Az első napokban fokozódhat a köhögés és a köpetürítés is.

A gyerekekre gyakorolt jótékony hatásáról

A légúti fertőzésekre leginkább a már közösségbe járó kisgyermekek hajlamosak körülbelül kisiskolás korig, mivel a légúti védekező rendszereik az életkorukból adódóan még nem elég fejlett. Mivel jelentős időt töltenek egymás közelében, ún. közeli kontaktusban, játékok tárgyak adása, vétele, (kisebb korosztályban szájhoz emelés), így a baktériumokat, vírusos fertőzéseket is könnyedén átadják egymásnak, mindehhez járul a higiénia elégtelensége (nem elég gyakran vagy nem elég hatékonyan mosnak kezet). Sokszor az is előfordul, hogy a szülők más irányú elfoglaltsága, a munka kényszere miatt a gyerekek nem egészen gyógyultan térnek vissza a közösségekbe, náthásak, köhögnek. Ez azon túl, hogy a gyermek szervezete számára megterhelő, fertőzésveszélyt jelent a többiek számára is.

A leggyakoribb megbetegedés időszak  októbertől-márciusig a nátha, illetve az ebből kialakuló hörghurut (bronchitis), amely valójában a hörgők, felső légutak heveny gyulladását jelenti, és jellemzően száraz, nehezen felszakadó váladékkal járó köhögéssel, orrfolyással jár.

A sóbarlang nagy koncentrátumban jelen lévő, negatív töltésű só-ionjainak belélegzésével ezek a mikroorganizmusok viszonylag gyorsan elpusztulnak, a nyálkahártya megtisztul, és a gyulladás megszűnik. A sóterápia további előnye, hogy hatását közvetlenül a légúti betegség gyökerénél fejti ki: a gyulladást szünteti meg mindenféle káros hatás nélkül.

A száraz só-aeroszol terápia kifejezetten ajánlott az alábbi betegségek esetén:

 • asztma
 • arcüreggyulladás
 • krupp
 • megfázás
 • nátha
 • fülgyulladás
 • torokgyulladás
 • hörghurut
 • tüdőgyulladás
 • influenza

Fontos tudnunk, hogy a sóterápia használható prevencióra, de akár utókezelésre, mivel hatékony, természetes alapú, mellékhatásoktól mentes gyógymód.

 

Sójátszóház gyerekeknek

A sóbarlang játszó részén található só étkezési minőségű, s mint ilyen, teljesen ártalmatlan a gyerekekre.

Nincs fertőzés, felülfertőződés veszély sem, hiszen a kezelések alatt beporlasztott só szinte azonnal reakcióba lép a levegőben található mikroorganizmusokkal és a fentebb ismertetett módon dehidratálja azokat.

Ennélfogva a sóbarlangban kisebb az esély arra, hogy a gyermek más gyerekektől cseppfertőzéssel megfertőződik, mint akár otthon, akár a gyermekorvosi váróban.

Noha a barlang látogatása mindezek ellenére fertőző állapotban ellenjavallt, aki biztosra szeretne menni, annak azt ajánljuk, hogy a kevéssé frekventált hétköznap napközbeni, illetve kora délutáni időpontokban látogassa a barlangot, mivel ilyenkor kis szerencsével akár egyedül is lehet. J

Gyermekes vendégeinknek javasoljuk, hogy hozzanak váltózoknit gyermekeiknek, mivel így teljesebben élhetik meg a talpuk alatti szikrázó sót, közvetlenebb az élmény. Nagyon fontos, hogy a homokhoz hasonlóan a só is mindenhol megtapad a gyermek bőrén vagy ruháján, ezért – noha a só nem hagy foltot és könnyen leporolható – érdemes játszó-, illetve váltóruhát hozni.

Psychowellness?

A legtöbb spirituális irányzat, (asztrológiáról, tarot), a vizet az érzelmekkel rokonítja (pl. vízjegyek, kelyhek kis árkánuma),

A metafóra alapja, ez esetben az, hogy a víz természete ugyanúgy változékony (árad és apad) megfoghatatlan, képlékeny, mint az érzelmeink.

Bármily különös: a só lelki szinten is kifejti hatását.

Míg fizikai szinten a vizet köti meg és hozzákapcsolódik a patogén, betegséget okozó mikroorganizmusokhoz, addig a lélekben az érzelmeket köti meg, s megköti az élősködő, kártékony érzelmeket, lecsendesíti a lelket, oldja a szorongást, a stresszt. Saját, hasznos időt kínál egy kedvező alkalmat a befelé figyelésre.

A betegségek sokszor lelki okok kivetülései, de az is előfordulhat, hogy a mind fizikailag, mind pedig lelkileg egészséges ember belső egyensúlya élete folyamán (pl. válás, egy közeli hozzátartozó halála, túlzott stressz, munkahelyi gondok, párkapcsolati krízis stb.) következtében felborul. Meggyőződésünk és személyes tapasztalatunk, hogy a sóterápia közérzetjavító szolgáltatásként is működik, így a barlangban relaxálással töltött idő a só tisztító erejével kombinálva hatékonyan képes enyhíteni a lélekre nehezedő nyomást a nehéz időszakokban csak úgy, mint a mindennapok során.

Így lehetséges az, hogy a kúraszerűen alkalmazott száraz sóterápiának köszönhetően a szervezet bioenergetikai rezgése visszaáll a normális szintre, amelyet a legtöbb ember egyfajta testi-lelki harmóniaként él meg.

 

Mikor ajánlott? 

A száraz sóterápia kiválóan alkalmazható megelőzésre vagy gyógyításra

 • a tavasztól őszig (március-október) tartó “allergia-szezonban”,
 • a téli (november-február) influenzajárvány során,
 • az immunrendszer erősítésére egész évben,
 • megelőzés céljából bármikor.

Allergia, asztma és hörghurut esetén az egyik leghatékonyabb módszer a száraz sóterápia! 

A sóterápiát javasolt kúraszerűen akut állapotban naponta, de legalább heti 3-szor alkalmazni.

A kúrát érdemes néhány hónap után megismételni.

Tünetmentesség esetén, a szinten tartáshoz jellemzően heti egy-két alkalom is elegendő.

Fontos megjegyezni, hogy a terápia szelíd, alapvetően mellékhatásoktól mentes, így túlzásba nem lehet vinni.

Mikor nem ajánlott  (ellenjavallt) a sószoba látogatása?

A száraz sóterápia hatástalan, illetve nem ajánlott az alábbi betegségek esetén:

 • Dekompenzáció
 • Súlyos hypertonia
 • Aktív tuberkulózis
 • Vérzékenység
 • Krónikus légzés elégtelenség
 • Rosszindulatú daganat
 • Lázzal járó fertőzések
 • Senyvesség( kachexia)
 • Elmebetegség
 • Drog- vagy alkoholfüggőség

A kúra alatt ritkán előfordulhat szemviszketés, bőrkipirosodás illetve egyéb érzékenység, amely esetén a terápiát meg kell szakítani.

Ellenjavallt a barlang látogatása az infekció (virális vagy bakteriális ) tüneteit mutató személyek esetében is.

Terhesség

Tekintve, hogy a barlang a tengerpartok sós klímáját igyekszik mesterségesen megteremteni, hogy a magzatvíz lényegében 1%-os sóoldat, valamint a terápia semmilyen mellékhatással nem jár az újszülött csecsemőkre, ezért józanul gondolkodva nem várható káros mellékhatás terhesség esetén sem.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a száraz sóterápia terhességre gyakorolt hatását – mint szinte semmilyen gyógy készítményét – nem vizsgálták klinikai körülmények között, így nem állítható teljes biztonsággal, hogy veszélytelen.

Ezért kérjük, hogy áldott állapotban lévő vendégeink mindenképpen körültekintően tájékozódjanak orvosuknál a terápia előtt, és csak saját felelősségükre vegyék igénybe a sóbarlangot.

Kalászi sóbarlang

A sóterápia története

A száraz sóterápia alapja a speleo terápia, azaz só-barlangban és sóbányákban való kezelés. A régi adatok szerint a középkori szerzetesek bevitték a betegeket a só barlangokba, és azok belélegezték a szerzetesek által sztalaktitok zúzása során keletkezett só részecskéket.

Európában a só terápia a XIX. században vált népszerűvé. A lengyel sóiparosok észrevették, hogy a sóbányákban dolgozók közül senki sem szenved olyan tüdőbántalmaktól, mint pl. tüdőgyulladás vagy asztma. Ekkor hozták létre az első földalatti kezelőcentrumot a Lengyelországi Wieliczkában, a fenti betegségek – különösen az asztma kezelésére.

A só gyógyító erejét a II. világháború végén is megfigyelték, az óvóhelyként használt sóbányákban. Nem sokkal ezután asztmatikus szanatóriumokat nyitottak meg németországi, svájci, bulgáriai és jugoszláviai természetes só-barlangokban. A só hatékonyságának tudományos kutatása 1968-ban kezdődött. Ennek eredményeként lerakták a speleo terápia hivatalos tudományos alapjait. Ez Aknaszlatinán, (Nyugat Ukrajna) az allergológiai kórházban történt, ahol kezeléseket és kutatásokat végeztek a sóbányában.

A kutatási eredmények alapján új, hatékony asztmakezelési módszert dolgoztak ki, mely a “haloterapia” nevet kapta.

A sóbányákéval közel azonos mesterséges klímakezelés alapja – a só szobában való tartózkodás – amely alatt, a só aeroszol folyamatos beporlasztása történik a légtérbe, azzal a céllal, hogy az ott tartózkodók azt belélegezzék. A só aeroszol apró, száraz részecskékből áll, melyeket egy speciális só generátorban őrlik meg.salt-51973_1280