TÁVOZZ TŐLEM KULLANCS!

Újra eljött a kullancsinvázió időszaka. Ez azt jelenti, hogy a kullancsok egyik érési fázisához érkeztünk, ami az április-május, majd később az augusztus-szeptemberi hónapok. Ha olyan területre utazunk, ahol magas a kullancsok fertőzöttsége, mindenféleképpen érdemes egy megbízható kullancsriasztóval felszerelkezni, hogy még véletlen se legyünk a veszélynek kitéve.

Sokan azt hiszik, hogy a kullancsok a fákról támadják meg áldozataikat és kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt.
Éppen ellenkezőleg, ez a kis élősködő a fűben és a bokrok alacsony ágain tartózkodik, és arra vár,hogy mikor kapaszkodhat az állatok szőrébe vagy az emberek ruhájára.
Mivel a kullancsok szívesen vannak kb. fél méteres magasságú fűben, a gyerekek még inkább ki vannak téve a kullancscsípés veszélyének.

Mit tehetünk ellene? 

20 perccel azelőtt,hogy kiérnénk a természetbe, kenjük be a pulzuspontjainkat BIO KULLANCSRIASZTÓVAL amivel egy láthatatlan védőpajzsot képzünk a testünkre és így a kullancs számára kellemetlen illatanyag elriassza tőlünk.

 

De miért is ezt válasszuk?Bio kullancsriasztó roll-on

mert működik
• mert 100%-ban természetes
• mert ez 100% BIO összetevőkből készült
• mert miközben távol tartja a kullancsokat, támogatja az emberi szervezet immunitását
• mert az átlag bolti kullancsriasztók legnagyobb százaléka káros, mesterséges vegyi anyagokat is tartalmaz
• mert számunkra fűszeres, jó illata van
• gazdaságos mert roll-on, ezért nem fogy el hamar
Tavaly a suliban gyerekek ezt használták az Erdei iskolában és a közelükbe se merészkedtek a kullancsok.
budakalászi óvódások is használták a kirándulásaik alatt, nekik is bejött.
Szóval több személyes tapasztalatunk is van. Mi szeretjük, használjuk.

A legfontosabb szabály azonban az, hogy minden szabadban töltött nap után nézzük át gyermekünk, családtagjaink bőrét, hiszen ha a kullancs rövid ideig volt a bőrben, a fertőzés kialakulása mindkét veszélyes betegség tekintetében igen valószínűtlen.

A 4 leggyakoribb tévhit:

1. hogy a kullancs a fáról esik rá az emberre…
a kullancs nem mászik fára, mert minek. Legfeljebb 1 méter magasra jut, ahonnan kényelmesen ráakaszkodik bármire.

2. hogyha beszakadt a kullancs szájszerve, azt minden esetben el kell távolítani, ki kell szedni…
Ha véletlenül beszakad a kullancs szájszerve (nem a feje!), jobb ha nem piszkáljuk. Nagyon nehéz kiszedni és a beavatkozás következtében gyulladásos reakció alakul ki, amit törvényszerűen antibiotikum-kezelés követ, és előbb-utóbb (tévesen) felmerül a Lyme betegség lehetősége is.

3. hogy a kullancs eltávolítása történhet krémmel, olajjal, ecettel, gyufával…
Minden olyan mesterkedés, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a parazita összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ezért nem célszerű kenegetni, tekergetni, ecettel, krémekkel, olajjal, gyufával varázsolni a kullancsot. Egy egyszerű rúgós kullancscsipesz vagy egy cérnaszál is elegendő a biztonságos eltávolításhoz.

4. hogy a csípés helyét fertőtleníteni kell, krémmel kell bekenni…
• Ne fertőtlenítsük a csípés helyét! A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a tápanyagtól mentes vérsavót, ezzel együtt a kórokozókat is. A fertőtlenítő szer legfeljebb – Lyme betegség gyanúját keltve -, helyi irritációt okoz, de nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó kórokozókat. Ne kenjünk semmit a csípés helyére. Súlyos hiba, ha gyulladásgátlás céljából szteroidot tartalmazó krémet alkalmaznak. A szteroidra a Borreliák (Lyme baktériumok) hevesen reagálnak.

Kullancs

 

FONTOS!

A legsúlyosabb – akár halálos – következményekkel járó kórképpel szemben rendelkezésünkre áll védőoltás.

Az agyhártyagyulladást megelőző oltásnál a javasolt oltási menetrend így néz ki: 0, 1, 12. hónap. A második oltás után pár nappal már védettnek tekinthető a páciens.
A 4. oltást 3 év szünet után kell beadni.
Ezután minden 5. évben kell 1-1 ampullát adni, amíg el nem érjük az 59. életévünket. Ezután 3 évente kell 1-1 emlékeztető oltást felvenni, az élet végéig (ill, amíg újabb, ezt módosító ajánlás nem születik).
Minden ampulla azonos oltóanyagot tartalmaz, függetlenül attól, hogy emlékeztető vagy alapimmunizálásról van szó.

Ha mindezek tekintetében te is szeretnél BIO KULLANCSRIASZTÓT a Kalászi Sóbarlangban megvásárolhatod! Több darab esetén rendelni is tudsz.

Kellemes kirándulást!

Forrás: http://www.webbeteg.hu