HOGYAN HAT A SZÁRAZ SÓTERÁPIA?

Aki először hall a száraz sóterápiáról, talán furcsállhatja, hogy valaki önként és dalolva sót akar belélegezni. No igen, ha az otthoni sótartóban lévő konyhasóra gondolunk, tényleg nehéz elképzelni, hogyan is működik ez. Most lerántjuk a leplet a száraz sóterápia titkairól!

A só a természet része, megtalálható kő- és tengeri só formájában, de a testünkben is, napi 2-3 grammra van szükségünk. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, szédülést és izomgörcsöket okozhat, de túl sokat sem szabad bevinni a szervezetünkben, mert akkor több vizet fogunk visszatartani és a vérnyomásunk is megemelkedik.

Tisztára söpri a légutakat

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy a só, amit belélegzünk egy-egy száraz sóterápiás kezelés során orvosi tisztaságú NaCl, így semmiféle szennyeződést nem tartalmaz, ami bajt okozhatna. Épp emiatt nem a természetes ásványi sók – például Himalaya vagy épp parajdi – őrleményét használjuk, hiszen ezekben rengeteg, 84 féle ásványi anyag van, ami a légutak tisztításához és gyógyításához nem megfelelő és felesleges is.

A száraz sóterápiánál használt sószemcsék mérete is speciális, a 2-5 mikronnyi részecskék könnyedén és akadálytalanul jutnak le a tüdő legmélyebb rétegeibe, megtisztítva a felső- és alsó légutakat, valamint a hörgőket is. Mivel a só magához vonzza a vizet, a légutakban megtapadt nyákot is feloldja, amely a későbbiekben könnyebben távozik a tüdőből.

Asztma, allergia, dohányzás, fáradtság? A száraz sóterápia a megoldás

Már a régi időkben is tudták, hogy a természetes sóbarlangok levegője segít gyógyítani a tüdőbetszáraz sóterápiaegségeket. Ott a sétálás közben felvert finom sóport lélegezték be a gyógyulásra vágyók.  A száraz sóterápiás szobában azonban – a szabad szemmel láthatatlan méretűre darált sószemcsék miatt – még hatékonyabb a módszer. A már korábban említett nyákoldó hatás mellett, a só erősen fertőtlenít is, így a légutakban megtelepedő gombákat és a betegségek idején megtapadó baktériumokat is elpusztítja, így a megfázások esetében a felülfertőződéses tüneteket is csökkenti, megszünteti.

Fontos tudni ugyanis, hogy a vírusfertőzések után – a legyengült immunrendszer adta lehetőségeket kihasználva – különböző baktériumok telepednek meg a felső- és alsó légutakban, melyek letapadó váladékot termelnek, ezzel csökkentve a tüdő oxigénfelvevő képességét és akár tüdőgyulladást is okozhatnak, ha a meleg és nedves közegben túlságosan elszaporodnak.

Az első egy-két száraz sóterápiás kezelés után a nyák mennyiségének megnövekedése tapasztalható, de ez csak azért van, mert a letapadásokat elfolyósítja a belélegzett só, amitől azután – köhögés útján – könnyen megszabadulhatunk.

A további kezelések után azonban már élvezhetjük az egyre jobb közérzetünket. Sőt, a porlasztott só belégzése nemcsak a légutak állapotán javít, de vérkeringést javító hatásának hála a sportsérülések is gyorsabban gyógyulnak és a krónikus fáradtság tünetei is csökkennek.

Elég ülni és gyógyulni

Maga a száraz sóterápia egy roppant kényelmes módszer, hiszen elegendő csak elhelyezkedni a sószoba egyik székében, vagy gyerekek esetében a sóhomokozóban játszani, és máris belélegezhetjük a speciális gép által megőrölt és a szoba levegőjébe befúvott sót a kezelés ideje alatt.

Az aktuális állapottól vagy épp betegségtől függően hetente akár 3-4 alkalommal is alkalmazhatjuk a kezelést a tünetmentességig kúraszerűen, de már heti 1 alkalommal támogathatjuk immunrendszerünk ellenálló képességét is.

A száraz sóterápia az egyik leghatékonyabb és legelismertebb alternatív gyógymód a légúti betegségek gyógyításában.