HIMALAYA VAGY PARAJDI SÓ? AVAGY MELYIK GYÓGYÍT JOBBAN?

Az élethez nélkülözhetetlen a só. Nemcsak a testünkben található egyik fontos ásványi anyag, de a tüdőnket és a légutakat is tisztítja, ráadásul csodálatosan szép dekoráció készíthető a sótéglákból, sórögökből.

De melyik a jobb? A Himalaya só vagy a parajdi só?

Sokféle színes só van a világon, de csak két kristálysónak van igazolt egészségjavító hatása és mindkettő az ősóceánból származik. Ez a Parajdon bányászott szürkés színű parajdi só és a Himalája lábánál kinyert rózsaszín Himalaya só.

Az emberek többsége inkább az utóbbit részesíti előnyben különleges színárnyalatai miatt, melyek a só vastartalma miatt alakulnak ki. A Himalaya só tömbjeit kézzel bányásszák ki a sónyerő területeken és természetes állapotában kerül a vásárlókhoz, hiszen nem kezelik semmilyen módon, ezáltal nem szennyeződhet ipari anyagokkal, sem pedig vegyszerekkel.

A Himalaya só – a parajdi sóhoz hasonlóan – szintén 84 féle ásványi anyagot tartalmaz, és a szokásos felhasználási mód – az ételek ízesítése – mellett sokféle jótékony hatása van. Az első, ami köztudott róla, hogy negatív ionokat bocsájt ki, amelyek közömbösítik az elektroszmog hatását, de megfelelő módon alkalmazva a narancsbőr, az ekcéma és a pikkelysömör ellen is felveszi a harcot.

Még kozmetikai célokra is felhasználható, hiszen segítségével szabályozható az izzadás és mélyen tisztítja a bőrt is, valamint szabályozza a faggyútermelődést is. Ezen kívül fertőtlenítő hatással is rendelkezik.

Erdély szürke kincseParajdi só

A másik kristálysóért, amelynek csodás gyógyító tulajdonságai vannak, nem kell olyan messzire menni, elég az erdélyi Parajdig utazni. Itt bányásszák kézzel – már az ókor óta – azt a szürkés színű sófajtát, mely nemcsak 84 féle ásványi anyagot tartalmaz, de természetes, ősóceáni iszapot is, melynek egyedi olajesszenciájától és nyomelem tartalmától még különlegesebb a hatása. Ez az iszaptartalom kölcsönzi a parajdi sónak speciális, szürkés színét.

A parajdi só felhasználási területe még szélesebb körű, mint a Himalaya sóé, hiszen nemcsak a légutakat tisztítja és fertőtleníti, de fürdőben alkalmazva segít enyhíteni a mozgásszervi betegségek okozta fájdalmat, megszünteti az alvászavarokat és csökkenti a stressz káros hatásait is. Mindemellett hatásos az anyagcserezavarok kezelésében, támogatja a méregtelenítési folyamatokat és több bőrbetegség hatékony ellenszere is egyben.

Vidd haza!

Mindkét sófajta alkalmas sóhomokozók és sószobák kialakítására egyaránt. Több sószoba falát méretre vágott sótéglákkal rakják ki, melyek egységes képet mutatnak, de épp emiatt kissé steril hatás keltenek. Ha azonban szeretnénk saját sófalat, a sótéglák mellett érdemes elgondolkodni a nagy fakalodákban elhelyezett parajdi sórögökön.

Ezek ugyanis – megfelelő szakember által összeállítva – a maguk természetességében nemcsak egészségesebbé, de Himalaya sótégla elemekkel kiegészítve sokkal különlegesebbé is teszik otthonunkat és antiallergén hatásuk mellett felveszik a harcot a környezetben lévő negatív ionok antioxidáns hatása ellen is.

A parajdi só laza szerkezete miatt jól használható kisebb mennyiségben is, nem kell feltétlenül több száz kilóban gondolkodni.

Tipp: Ingyenes sótégla fal – parajdi sórögfal felmérés és tanácsadás ITT