FOLYTON BETEG A GYEREK, HA KÖZÖSSÉGBE KERÜL?

Segíthet a száraz sóterápia!

Alig került a kicsi bölcsibe, oviba vagy iskolába, máris beteg? Havonta minimum egy hétig köhög, tüsszög, folyik az orra? Úgy tűnik, egy évből 10 hónap a betegségről szól? Minden kisgyermekes szülő rémálma ez. De vajon miért történik ez és mit lehet tenni ellene? Erre keressük a válaszokat!

Sok szülő panaszkodik arra, hogy az amúgy kicsattanóan egészséges kisgyermeke, ahogy bekerül a közösségbe, rendszeresen „összeszed” valamit, amiből aztán nem könnyű kikezelni. A cseppfertőzéssel terjedő felső légúti fertőzések azonban szinte elkerülhetetlenek egy közösségen belül, még a felnőttek esetében is.

Gyerekek között azért gyakoribb, mert egyrészt a kicsik még nem alkalmazzák rutinszerűen a higiénia alapvető szabályait, másrészt nem tartják problémának, ha egy kortársuk köhécsel mellettük, vagy épp szívja az orrát, így könnyedén kiteszik magukat a cseppfertőzés veszélyének. A fertőzés tünetei egyértelműek, a kicsinek folyik az orra és kicsit köhög néha.

Ilyenkor érdemes orrspray-t használni, lehetőleg vegyszermentes, mely átmossa az orrjáratot és segít megszabadulni az esetlegesen megtapadt baktériumoktól, melyek a felülfertőzést okozzák. Az igazán nagy bajt ugyanis ez utóbbi jelenti, hiszen a legyengült immunrendszert kihasználva a különböző ártalmas baktériumok megtelepednek és elszaporodnak a légutakban és a tüdőkben, nagy bajt okozva a későbbiekben.

A felülfertőződés jele az elszíneződött orrváladék és a hurutos köhögés, valamint a láz megjelenése. Ilyenkor már orvos segítségét kell kérni. Ha egy gyermek betegen is közösségbe jár, egyrészt megfertőzi a még nem beteg kicsiket, másrészt a felülfertőződés miatt ő is sokkal lassabban gyógyul, hiszen a gyerekek egymásnak „adják vissza” a kórokozókat.

Segít a só

Minden szülő arra vágyik, hogy a gyermeke gyorsan meggyógyuljon és lehetőség szerint ne is legyen beteg soha. A felső légúti fertőzések esetében erre van is egy megoldás, ami tulajdonkéKalászi Sóbarlangppen már több száz éves. A vény nélkül megvásárolható orrspray-k, köptetők és C-vitamin mellett ugyanis a száraz sóterápia is segítheti a gyorsabb gyógyulást és megelőzheti az új fertőzéseket is, hiszen sóbarlang levegőjébe bejuttatott, orvosi tisztaságú, mikroszkopikus sórészecskék belélegzéskor feloldják a nyákot, ezáltal tisztítják a légutakat, ráadásul antibakteriális hatással is bírnak, így megakadályozzák a felülfertőződést.

A sóbarlang levegője is steril, hiszen a só elpusztítja a bekerült vírusokat és baktériumokat. Természetesen dőreség lenne azt várni, hogy már egy alkalom után elmúlnak a tünetek, de a sóbarlang rendszeres látogatásával elérhető a gyógyulás és az is, hogy a továbbiakban könnyebben átvészelje a gyermek a felső légúti fertőzéseket.

2 éves kortól ajánlott

Bár a sóterápia a leggyengédebb módszerek közé tartozik, mégis, csecsemők és kisbabák számára bizonyos mértékű kockázatot jelenthet, mivel az ő hörgői még olyan picik, hogy a sószemcsék belélegzése utáni váladékoldás és nyáktermelődés eldugíthatja azokat, köhögést és nehézlégzést okozva. Ez  esetükben elengedhetetlen a terápia utáni orrszívás.

Éppen ezért a szakértők és az orvosok kétéves kortól ajánlják a sóbarlangok látogatását, hiszen az ő légútjaik már könnyebben átjárhatóak, a felszaporodott nyákot is könnyebben ürítik. Ahhoz, hogy a lehető legjobb hatást érje el a száraz sóterápia, érdemes kikérni gyermekorvos véleményét is, aki a kis beteg állapotát felmérve összeállítja a megfelelő terápiát.